Reserveren
Historie West-Indisch huis

Historie West-Indisch huis

De geschiedenis van het Rijksmonument West-Indisch Huis (nummer 1372) gaat terug tot de 17e eeuw. Hier geeft Peter Stuyvesant, een van de bevelhebbers van de West-Indische Compagnie (WIC) in 1625 de opdracht tot de bouw van het fort Nieuw Amsterdam op het eiland Manhattan – wat later New York zal worden.

Het pand wordt in 1617 gebouwd en op de begane grond als vleeshal in gebruik genomen. Boven is de wachtruimte voor de schutterij. In 1623 wordt het pand gehuurd door de pas opgerichte WIC, die er tot 1647 met de bestuurders blijft vergaderen. 

In deze periode wordt het gebouw met twee vleugels rond de nog bestaande binnenplaats uitgebreid. In de kelders wordt onder meer de buit die Piet Hein in 1628 met de Zilvervloot veroverde opgeslagen. 

Vanaf 1657 wordt het aangrenzende gebouw aan de Herenmarkt als herberg verhuurd, onder de naam ‘Nieuwezijds Heerenlogement’. In 1825 vestigt het wees- en bejaardentehuis van de Hersteld Evangelische Diaconie zich in het gebouw. Door meerdere verbouwingen verdwijnt de hoge stoep en wordt de gevel gepleisterd. 

De textielgroothandel De Vries van Buuren & Co trekt in 1954 in het pand. De benedenverdieping wordt ingericht als kantoor, boven zijn verschillende verkoopafdelingen. Op zolder lagen de voorraden opgeslagen, de kelder werd gerestaureerd en als kantine in gebruik genomen. 

Op 16 december 1975 breekt er een brand uit, waarschijnlijk door een verdwaalde vuurpijl die tussen de dakpannen dringt. De met textiel afgeladen zolders staan in lichterlaaie. Het pand wordt grotendeels verwoest en staat jaren leeg. In die periode wordt er regelmatig ingebroken en verdwijnen duizenden kostbare tegels.

Om het snel in verval rakende gebouw van de ondergang te redden wordt op 4 februari 1977 de Stichting West-Indisch Huis opgezet om het gebouw te restaureren en beheren. Ton Koot is voorzitter. De restauratie duurt van 1978 en 1981 en kost 12 miljoen gulden. Op de binnenplaats wordt een fontein geplaatst met een bronzen beeld van Peter Stuyvesant, de voormalig gouverneur van Nieuw-Nederland, gebeeldhouwd door Hans Bayens. Na de verbouwing worden bejaardenwoningen, de Volksuniversiteit en gemeentelijke trouwzalen in het pand ondergebracht.

Na bijna vierhonderd jaar is het pand met deze monumentale geschiedenis dankzij Café Nieuw Amsterdam, de catering van Matter of TASTE en de evenementenlocatie West-Indisch Huis het decor van vele onvergetelijke momenten. Het pand is met veel respect voor het verleden aangepast aan de gemakken van de moderne tijd. Zo blijft het West-Indisch Huis een plek waar ook in de toekomst geschiedenis zal worden geschreven.